Pemakanan seimbang merupakan tabiat memilih makanan yang hendak dimakan dengan tujuan memperbaiki atau mengekalkan kesihatan. makanan yang seimbang perlu mengandungi nutrien seperti karbohidrat,protein,lemak,vitamin dan garam galian pada kadar yang betul. Kekurangan nutrien boleh menyebabkan berlakunya malnutrisi. Isi kandungan karbohidrat karbohidrat menyediakan sumber tenaga yang utama yang diserap segera ke dalam sistem tubuh manusia. Karbohidrat menyumbangkan kira-kira 50% daripada pengambilan tenaga yang diperlukan oleh tubuh manusia. Karbohidrat terdiri daripada gula,kanji dan beberapa selulosa,gam dan pektin. Karbohidrat banyak terdapat dalam bijirin seperti beras,gandum dan sepertinya. Protein Protein mengandungi beberapa zat seperti amino asid,protein kelas perama kebanyakannya boleh diperolehi daripada haiwan. Sementara protein sayuran pula mengandungi protein kelas kedua dan sedikit protein kelas pertama. Lemak Lemak menyediakan lebih dua kali...
Comments
Post a Comment